Przeskocz do treści Przeskocz do menu

Biblia na talerzu. Propozycja zajęć biblijno-kulinarnych

CHARAKTERYSTYKA

Kurs „Biblia na talerzu” nie jest stricte szkoleniem. To otwarta propozycja, która zrodziła się jako owoc przemyśleń, co czynić, by zachęcić katechizowanych do większego zaangażowania w życie parafii, jak również do uważnego wsłuchiwania się w Boże Słowo podczas liturgii. To propozycja warsztatów, podczas których uczestnicy zapoznają się z treścią wybranych fragmentów biblijnych i na ich podstawie odkrywają obecność Boga w życiu człowieka, a następnie stosując zaproponowane metody kulinarne utrwalają poznane treści biblijne.

Zawarte w propozycji rozwiązania stanowią podpowiedź i inspirację do podjęcia działań duszpasterskich w ramach apostolatu czasu wolnego w parafii lub szkole. Może mieć ona zastosowanie jako innowacja pedagogiczna z religii o charakterze metodyczno-organizacyjnym.

PROGRAM
  • Trochę teorii nie zawadzi – krótkie wprowadzenie. Kierunek: ewangelizacja, dzielić się, by mnożyć, nowe okoliczności, odczytać znaki czasu
  • Skąd, po co i dlaczego? – wiadomości wstępne. Skąd pomysł na zajęcia biblijno-kulinarne, charakterystyka tego rodzaju zajęć, jakie są ich cele ogólne i szczegółowe
  • Kto, co, jak, gdzie, kiedy i za ile? – organizacja warsztatów i sposób ich realizacji. Adresaci, czas realizacji, miejsce działania, wyposażenie, przygotowanie dalsze i bliższe, kwestia finansowa, wybór potrawy, struktura jednostki, tematyka, sugestie i uwagi
  • Karty pracy dla uczestników zajęć biblijno-kulinarnych. 14 gotowych kart pracy zawierających materiały do części biblijnej (treść omawianej perykopy) oraz kulinarnej (przepis do wykonania proponowanej potrawy).
Biblia na talerzu. Propozycja zajęć biblijno-kulinarnych – e-kurs
  • ADRESAT

    Katecheci wszystkich rodzajów szkół, liderzy grup parafialnych

  • KORZYŚCI UCZESTNIKA

    Poznasz konkretną propozycję ewangelizacji dzieci, młodzieży, dorosłych w ramach apostolatu czasu wolnego;

    Poznasz sposób na to, by – parafrazując wypowiedź kard. C. M. Martiniego – „z kuchni parafialnej/szkolnej uczynić dzwonnicę kościelną” (por. C. M. Martini, Rozmowy z moim telewizorem. Spotkanie Kościoła ze światem mass mediów. Przeł. W. Pawłowski, Kraków 1998, s. 54);

    Otrzymasz pomysł na innowację pedagogiczną z religii

    Dowiesz się, jak można połączyć historię biblijną z przepisem kulinarnym;

    Dowiesz się, jaki jest cel tego rodzaju zajęć;

    Uzyskasz podpowiedzi, jakimi metodami prowadzić zajęcia biblijno-kulinarne;

    Otrzymasz gotowe karty pracy do przeprowadzenia 14 warsztatów z uczestnikami

Prowadzący

s. Nazaria Nizio

Benedyktynka misjonarka, z wykształcenia matematyk i księgowa, w praktyce dyplomowana katechetka.

Pozostali prowadzący

s. Benedetta Anna Górska

Benedyktynka misjonarka, z wykształcenia teolog, dyplomowana katechetka.

Ikona do góry