CHARAKTERYSTYKA
Kurs „Biblia na talerzu” nie jest stricte szkoleniem. To otwarta propozycja, która zrodziła się jako owoc przemyśleń, co czynić, by zachęcić katechizowanych do większego zaangażowania w życie parafii, jak również do uważnego wsłuchiwania się w Boże Słowo podczas liturgii. To propozycja warsztatów, podczas których uczestnicy zapoznają się z treścią wybranych fragmentów biblijnych i na ich podstawie odkrywają obecność Boga w życiu człowieka, a następnie stosując zaproponowane metody kulinarne utrwalają poznane treści biblijne.
Zawarte w propozycji rozwiązania stanowią podpowiedź i inspirację do podjęcia działań duszpasterskich w ramach apostolatu czasu wolnego w parafii lub szkole. Może mieć ona zastosowanie jako innowacja pedagogiczna z religii o charakterze metodyczno-organizacyjnym.
PROGRAM
- Trochę teorii nie zawadzi – krótkie wprowadzenie. Kierunek: ewangelizacja, dzielić się, by mnożyć, nowe okoliczności, odczytać znaki czasu
- Skąd, po co i dlaczego? – wiadomości wstępne. Skąd pomysł na zajęcia biblijno-kulinarne, charakterystyka tego rodzaju zajęć, jakie są ich cele ogólne i szczegółowe
- Kto, co, jak, gdzie, kiedy i za ile? – organizacja warsztatów i sposób ich realizacji. Adresaci, czas realizacji, miejsce działania, wyposażenie, przygotowanie dalsze i bliższe, kwestia finansowa, wybór potrawy, struktura jednostki, tematyka, sugestie i uwagi
- Karty pracy dla uczestników zajęć biblijno-kulinarnych. 14 gotowych kart pracy zawierających materiały do części biblijnej (treść omawianej perykopy) oraz kulinarnej (przepis do wykonania proponowanej potrawy).